Skip links
SEO nedir? 2023 yılı trendleri

SEO nedir? 2023 yılı trendleri

SEO yolculuğunuzun başında mısınız? Belki SEO’nun web sitenize trafik çekmenize ve daha yüksek sıralamalar almanıza yardımcı olabileceğini duymuşsunuzdur, ancak nasıl çalıştığından veya hangi alanlara odaklanacağınızdan gerçekten emin değil misiniz? Doğru yere geldiniz. Her dijital pazarlamacının SEO hakkında bilmesi gerekenleri öğrenmek için okumaya devam edin.

SEO nedir ?

Bariz bir soru sorarak başlayalım: SEO tam olarak nedir? SEO, arama motorlarında ücretsiz, organik, editoryal  veya doğal arama  sonuçlarından trafik alma süreci olan ‘Arama Motoru Optimizasyonu’ anlamına gelir  . Web sitenizin arama sonuçları sayfalarındaki konumunu iyileştirmeyi amaçlar. Unutmayın, web sitesi ne kadar üst sıralarda listelenirse, o kadar çok kişi tarafından görülecektir.

  • İyi SEO, aşağıdakiler gibi birçok farklı etkinliği içerir:
  • İyi arama trafiği potansiyeline sahip alakalı anahtar kelimeleri belirleme
  • Yüksek kaliteli, kullanışlı içerik oluşturmak ve bunu arama motorları ve kullanıcılar için optimize etmek
  • Yüksek kaliteli sitelerden alakalı bağlantılar dahil
  • Sonuçların ölçülmesi

Bu günlerde, SEO önemli bir pazarlama faaliyeti olarak kabul edilir.

SEO nedir
SEO nedir

Ücretli ve organik arama arasındaki farklar

SEO nedir ile eşanlamlı olan organik, doğal arama ile ücretli arama arasındaki farkları en başından anlamanız önemlidir. Beş temel fark vardır:

Durum

Birinci fark, ücretli arama sonuçlarının arama motoru sonuç sayfalarının üst kısmında, organik sonuçların ise altlarında yer almasıdır.

Zaman

Ücretli ve organik arama arasındaki bir diğer önemli fark da zamandır. Ücretli aramayla, bazen dakikalar içinde, neredeyse anında sonuçlara ulaşırsınız; oysa organik aramada sonuçlar daha fazla zaman alır – genellikle haftalar, aylar ve hatta yıllar. Bu nedenle, organik arama ile orta ve uzun vadeli oyunu oynamalısınız.

Ödeme

Ödeme söz konusu olduğunda, adından da anlaşılacağı gibi, ücretli arama trafiği ödenir. Tıklama başı maliyet (TBM) temelinde tıklama başına ödeme (PPC) yaparsınız. Bunun anlamı, bir kullanıcı reklamınızı her tıkladığında bir ücret ödersiniz. Dolayısıyla, web sitenize gelen organik trafiğe güvenmek yerine, ziyaretçiniz anahtar kelimenizi aradığında reklamınızı göstermesi için Google’a ödeme yaparak sayfanız için trafik satın alırsınız. Organik arama için trafik ücretsizdir, ancak hem kaynak hem de zaman yatırımı gerektirir.

yatırım getirisi

Yatırım getirisi veya YG açısından, ücretli arama ile ölçüm yapmak aslında çok daha kolaydır. Bunun nedeni kısmen, Google’ın Google Analytics’te yakalayabileceğiniz daha fazla anahtar kelime verisi sağlamasıdır. Ancak, ücretli aramada yatırım getirisi zaman içinde durabilir veya düşebilir. Organik aramada YG’yi ölçmek biraz daha zordur, ancak genellikle zamanla gelişir. Uzun vadede, organik arama çok iyi bir yatırım getirisi sağlayabilir.

trafik payı

Trafiğin payı söz konusu olduğunda, arama yapanların kabaca %20 ila %30’u ücretli sonuçlara tıklar ve arama yapanların %70 ila %80’i SEO sonuçlarına tıklar. Dolayısıyla, tıklamalardaki aslan payı aslında organik sonuçlardadır.

Ücretli ve organik arama arasındaki benzerlikler

Her şey farklılıklarla ilgili değil – ücretli ve organik arama arasında da benzerlikler var:

  • Anahtar kelime araştırması: Hem ücretli hem de organik arama için bir arama motoru kullanıyorsunuz ve her ikisi de kullanıcının bir anahtar kelime girmesini gerektiriyor. Bu yüzden organik arama ve ücretli arama için anahtar kelime araştırması yapmanız gerekiyor.
  • Açılış sayfaları: Her iki arama türü de açılış sayfaları oluşturmanızı gerektirir. SEO nedir için açılış sayfasının web sitenize bağlı olması gerekir. Ücretli arama için, organik arama için kullandığınız açılış sayfasının aynısı olabilir veya web sitenizden tamamen ayrı, bağımsız bir sayfa olabilir.
  • Trafik: Trafik oluşturmak, hem ücretli hem de organik aramanın ana hedefidir. En önemlisi, hem ücretli hem de organik arama trafiği, kullanıcı amacını içerir. Yani, birisi Google’a bir soru soruyor veya bilgi arıyor – aktif bir zihniyet içindeler ve sonuç olarak bu bilgiyi bulduklarında harekete geçme olasılıkları daha yüksek.

SEO’nun üç ayağı

Bir dijital pazarlamacı olarak markanızı, web sitenizi veya şirketinizi arama yapanlar tarafından nasıl bulacağınızı bilmek temel bir beceridir ve SEO’nun nasıl geliştiğini anlamak sizi oyununuzun zirvesinde tutacaktır. SEO nedir, sık sık küçük şekillerde değişirken, temel ilkeleri değişmez. SEO’yu, aşina olmanız ve düzenli olarak eyleme geçmeniz gereken üç temel bileşene veya sütuna ayırabiliriz:

  • Teknik Optimizasyon: Teknik Optimizasyon, sitenizde SEO’yu geliştirmek için tasarlanmış ancak içerikle ilgili olmayan etkinlikleri tamamlama sürecidir. Genellikle perde arkasında olur.
  • Sayfa İçi Optimizasyon: Sayfa İçi Optimizasyon, sitenizdeki içeriğin alakalı olmasını sağlama ve harika bir kullanıcı deneyimi sağlama sürecidir. İçeriğinizde doğru anahtar kelimeleri hedeflemeyi içerir ve bir içerik yönetim sistemi aracılığıyla yapılabilir. İçerik yönetim sistemlerinin yaygın örnekleri arasında WordPress, Wix, Drupal, Joomla, Magento, Shopify ve Expression Engine bulunur.
  • Sayfa Dışı Optimizasyon: Sayfa Dışı Optimizasyon, sitenizin arama motoru sıralamalarını site dışındaki etkinliklerle yükseltme işlemidir. Bu, büyük ölçüde sitenin itibarını oluşturmaya yardımcı olan geri bağlantılardan kaynaklanır.

Arama motorları gerçekte nasıl çalışır?

Arama motorları, insanlar tarafından bir sorguları olduğunda ve internette cevap ararken kullanılır. Arama motoru algoritmaları  , arama yapanlara tam olarak aradıkları sonuçları vermek için ipuçları arayan bilgisayar programlarıdır. Arama motorları, web sayfalarını bulmak ve herhangi bir anahtar kelime için hangilerinin sıralanacağına karar vermek için algoritmalara güvenir. Arama motorlarının nasıl çalıştığına dair üç adım vardır:  keşif aşaması olan tarama ; dosyalama aşaması olan indeksleme ; ve  geri alma aşaması olan sıralama .

1. Adım: Tarama

İlk adım taramadır. Arama motorları, yeni sayfalar bulmak ve onlar hakkında bilgi kaydetmek için web tarayıcıları gönderir. Bu web tarayıcılarına bazen “örümcekler” veya “robotlar” diyoruz. Amaçları, var olan yeni web sayfalarını keşfetmek ve ayrıca daha önce ziyaret ettikleri sayfalardaki içeriğin değişip değişmediğini veya güncellenip güncellenmediğini periyodik olarak kontrol etmektir.

Arama motorları, daha önce keşfettikleri bağlantıları izleyerek web sayfalarını tarar. Bu nedenle, bir blog yayınınız varsa ve ana sayfanızdan bağlantı verilmişse, bir arama motoru ana sayfanızı taradığında, takip etmek için başka bir bağlantı arar ve yeni blog gönderinizin bağlantısını takip edebilir.

Adım 2: İndeksleme

İkinci adım indekslemedir. İndeksleme, bir arama motorunun taradığı içeriği kullanıp kullanmayacağına karar vermesidir. Taranan bir web sayfası bir arama motoru tarafından uygun görülürse indeksine eklenir. Bu endeks son sıralama aşamasında kullanılır. Bir web sayfası veya içerik dizine eklendiğinde, dosyalanır ve daha sonra alınabileceği bir veritabanında saklanır. Eşsiz ve değerli içerik sunan çoğu web sayfası dizine yerleştirilir. Aşağıdaki durumlarda bir web sayfası dizine yerleştirilmeyebilir:

  • İçeriği yinelenen olarak kabul edilir
  • İçeriği düşük değerli veya spam olarak kabul edilir
  • Taranamadı
  • Sayfada veya alan adında gelen bağlantılar yoktu

3. Adım: Sıralama

Üçüncü adım gerçekten en önemli adımdır ve bu da sıralamadır. Sıralama, yalnızca tarama ve dizine ekleme adımları tamamlandıktan sonra gerçekleşebilir. Böylece, bir arama motoru sitenizi tarayıp dizine eklediğinde, siteniz sıralanabilir.

Arama motorlarının içeriği sıralamak ve sıralamak için kullandığı 200’den fazla sıralama sinyali vardır ve bunların tümü SEO’nun üç sütununa uyar: teknik optimizasyon, sayfa içi optimizasyon ve sayfa dışı optimizasyon. Arama motorlarının web sayfalarını sıralamak için kullandığı bazı sinyal örnekleri şunlardır:

  • Başlık etiketinde anahtar kelime varlığı  – Sayfada ve başlık etiketinde anahtar kelimenin veya eşanlamlı bir kelimenin yer alıp almadığı
  • Web sayfasının yüklenme hızı  – Web sayfasının hızlı yüklenip yüklenmediği ve mobil uyumlu olup olmadığı
  • Web sitesi itibarı  – Web sayfasının ve web sitesinin aranan konu için saygın kabul edilip edilmediği

 

Sonuçları sıralama ve sıralama

Google’ın ana arama algoritmasına  Google Hummingbird adı verilir ve arama motoru sonuçlarının nasıl sıralanacağına ve sıralanacağına karar vermekten sorumludur.

Google’ın ayrıca RankBrain adında bir makine öğrenimi arama motoru alt algoritması  vardır :

  • RankBrain, aşina olmadığı bir kelime veya kelime öbeği gördüğünde, onu benzer arama sorgularına bağlayarak daha iyi anlamak için yapay zekayı kullanır.
  • Anahtar kelimeleri bilinen konu ve kavramlara dönüştürerek Google’ın bu sorguları anlamasına olanak tanır, yani sorgular alışılmadık olduğunda bile daha iyi arama motoru sonuçları sağlayabilir.
  • RankBrain, anahtar kelime için optimize edilmiş en iyi sonuç olmaya çalışmak yerine, kullanıcı memnuniyeti sağlayan ve kullanıcının beklediği sonucu döndüren web sitelerini ödüllendirir.

RankBrain’den en iyi şekilde yararlanmak

İyi bir SEO stratejisi, kullanıcı deneyimini ve memnuniyetini artırmak için web sitenizi optimize etmek ve RankBrain sıralama faktöründen en iyi şekilde yararlanmaya çalışmaktır.

Bunu yapmanın en etkili üç yolu şunlardır:

  • Orta kuyruklu anahtar kelimeler (iki ila üç kelimeden oluşan anahtar terimler) için optimize edin.
  • Sayfa başlıklarını ve açıklamalarını tıklamalar için optimize edin, böylece birisi arama yaptığında girişinizin tıklanma olasılığı artar. Tıklama oranı, sizi Google’da gören ve ardından devam edip web sitenize tıklayan kişilerin yüzdesidir.
  • Kalma süresini (insanların sayfada kalma süresi) artırmak ve hemen çıkma oranını (yalnızca bir sayfayı görüntüledikten sonra ayrılan ziyaretçilerin yüzdesi) azaltmak için içeriği optimize edin.

Unutmayın, Google’ın ilk üç sıralama faktörü şunlardır:

  • Bağlantılar
  • İçerik
  • RankBrain

SEO hedefleri belirleme

SEO hedeflerini belirlemek, herhangi bir SEO nedir stratejisinin hayati bir parçasıdır. SEO nedir, hedefleri belirlemek ve bunları genel iş hedeflerinizle uyumlu hale getirmek önemlidir çünkü:

  • Kilit paydaşların katılımını teşvik ederler.
  • SEO nedir, stratejinizi formüle etmenize yardımcı olurlar.
  • Hedeflere ulaşılmasını sağlarlar.

Neyi ölçmelisiniz?

Hedefler belirlemek zahmetli bir görev gibi görünse de, bunları ölçmek SEO’nuzda uzun vadede ilerleme kaydetmenize gerçekten yardımcı olabilir. Peki ne tür şeyleri ölçmelisiniz?

Ölçmeyi düşünün:

  • anahtar kelimeler
  • Trafik
  • Pazar payı
  • Marka bilinirliği
  • Müşteri adayı oluşturma
  • İtibar
  • e-ticaret

SEO nedir? SEO hedeflerine örnekler

İşte kendi işletmeniz veya web siteniz için ilgili hedefleri belirlemek için bir rehber olarak kullanılabilecek üç SEO hedefi örneği:

“İlk 20 anahtar kelimemizin %50’sini dokuz ay içinde Google’ın ilk sayfasına taşıyın.” Bu hedef, anahtar kelime sıralamasına odaklanır.

“Yıllık organik trafiğimizi üçüncü çeyrekte %20 ve dördüncü çeyrekte %25 artırın.” Bu hedef, organik web sitesi trafiğini artırmaya odaklanır.

“Önümüzdeki mali yılda SEO pazar payımızı %3’ten %5’e çıkarın.” Bu hedef, artan pazar payına odaklanmaktadır.

Farklı işletme türleri için hedefler belirleme

Hedeflerinizin odak noktası, işletmenizin işlemsel  mi yoksa  bilgilendirici mi olduğuna bağlı olarak değişecektir  .

İşletmeniz işlemselse ve bir e-ticaret unsuruna sahipseniz, hedeflerinizi satışları takip etmek ve dönüşümleri yönlendirmek isteyeceksiniz. Ancak, e-ticaret dışı ticari bir siteyseniz, olası satış yaratmaya odaklanmak isteyeceksiniz.

İşletmeniz bilgi amaçlıysa, marka bilinirliğine veya web sitesi trafiğine odaklanan hedefler belirleme olasılığınız daha yüksektir.

Son olarak, SEO nedir stratejinizi tamamen uygulamış olsanız bile SEO’nun asla bitmediğini unutmayın. SEO ile yolun ortasında taktik değiştirmeniz, uzun bir oyun oynamanız ve nihai sonuçları görmek için beklemeniz gerekebilir. Ancak, sağlam bir SEO temeli ve biraz sabırla, SEO stratejinizin faydaları ortaya çıkmalı ve müşteriler için daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve işletmeniz için daha fazla dönüşüm sağlamalıdır.

Leave a comment

Explore
Drag